Nordisk design, BMW Art Cars och Futurohuset i WeeGee nästa år | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Nordisk design, BMW Art Cars och Futurohuset i WeeGee nästa år

21.12.2011

EMMA – Moderna konstmuseet i Esbo presenterar nästa år två utställningar inom ramen för designåret World Design Capital Helsinki 2012, varav den ena förevisar nordisk nutidsdesign och den andra världskända konstbilar av märket BMW. I april anländer också Matti Suuronens Futurohus till WeeGee.

8.5–15.9.2012
FUTURO 2012

Utställningscentret WeeGee har köpt sitt första serieproducerade Futurohus, som ägts av Matti Kuusla i Hirvensalmi från sommaren 1968 till hösten 2011. Huset ritades av arkitekt Matti Suuronen. Futuro som utsatts för väder och vind i över 40 år ställs efter en omsorgsfull konservering ut på WeeGees gård i maj 2012.

Utställningen kompletteras av ett mångsidigt program med guidning. I utrymmet Ilme i EMMA skapas en miniutställning med utgångspunkt i Futuros utopiska värld. Utställningen är ett samarbete med unga studerande vid arkitektskolan ARKI. Helheten FUTURO 2012 genomförs i samverkan mellan Esbo stadskulturenhet, EMMA och Esbo stadsmuseum KAMU.

11.7–16.9.2012
Samling och upplösning - Nordisk design av idag

Utställningen visar arbeten av fem nordiska formgivare och designgrupper. De har alla under de senaste fem åren vunnit ett av världens största designpris, Torsten och Wanja Söderbergs pris, som årligen delas ut i Göteborg till en nordisk formgivare eller konsthantverkare. Bland pristagarna finns Steinunn Sigurðardóttir  från Island, Harri Koskinen från Finland, Henrik Vibskov från Danmark samt grupperna Norway Says från Norge och Front från Sverige.

Harri Koskinen sammanställer själv sin utställningshelhet av egna verk. Av de övriga formgivarna visas bl.a. mode, möbler, lampor och glas, som via sitt formspråk söker svaret på frågan: Åt vilket håll är den nordiska designidentiteten på väg?

Utställningen produceras i samarbete med det göteborgska designmuseet Röhsska museet.

1.9–31.10.2012
BMW Art Cars

Sedan 1975 har BMW tillverkat alldeles unika bilar, som är kända som BMW Art Cars. Bilarna medverkar i olika designevenemang och konstutställningar världen över, bl.a. i Louvre i Paris och Guggenheimmuseet i New York. Sex bilar anländer direkt från London till EMMA.

Alexander Calder, 1975
Den första BMW Art Car-bilen skapades år 1975 när konstnären Alexander Calder förnyade utseendet på modellen BMW 3.0 CSL. Calders BMW Art Car deltog 1975 i den legendariska 24-timmars tävlingen Le Mans.

Frank Stella, 1976
Newyorkkonstnären Frank Stella förvandlar inte bara sina idéer till olika medier på ett mångsidigt sätt, utan han är också en passionerad vän av motorsport. Stellas BMW Coupé deltog i Le Mans-tävlingen år 1976.

Andy Warhol, 1979
Andy Warhol är idag närmast synonym med popkonsten. Mot bakgrunden av Warhols konstuppfattning framstår bilen som rörligt konstverk snarare som ett typiskt konstobjekt än som ett ovanligt sådant. Hans BMW Art Car deltog i Le Mans-tävlingen år 1979.

Ken Done, 1989
Konstnären Ken Done använder starka färger och penseldrag i sina målningar, som speglar hans hemland Australiens typiska drag – landskapen, djuren, stränderna och trädgårdarna. Då han hade bekantat sig med den imponerande samlingen BMW Art Cars, som hans berömda föregångare hade skapat, upplevde Done förnyandet av en BMW-tävlingsbil som en enorm utmaning och en stor komplimang.

Michael Jagamara Nelson, 1989
Konstnären Michael Jagamara Nelson växte upp enligt aboriginernas traditionella livsstil inom den australienska stammen Warlpiri. Nelsons farfar lärde honom målartekniker som hans förfäder inom stammen Papunya hade använt. Bilen som Nelson fick formge var en svart BMW av tävlingsmodellen M3.

Sandro Chia, 1992
Konstnären Sandro Chia föddes år 1946 i Firenze. Som barn målade Chia graffitimålningar på bilar, men hans attityd förändrades med tiden: "Bilarna är eftertraktad egendom i vårt samhälle", resonerar Chia, "och allas ögon fastnar för dem. Människorna betraktar bilar noga. Bilen som jag har målat reflekterar en människas blick. Som en spegel möter den de människor som ser på den."
Utställningen är ett samarbete med BMW Suomi. BMW Suomi är World Design Capital Helsinki 2012 samarbetspartner.

Andra utställningar i WeeGee år 2012

28.3–19.8.2012
Tre historier om urbanisering: Katutura, Dakar, Kashmir
Samarbeten mellan finländska designers och designers från Namibia, Senegal och Indien.

26.9.2012–6.1.2013
Världsmästare i återvinning – Ett lärocenter för Kairos zabbaleener

År 2012 på Helinä Rautavaaras museum är vigd för en utställnings- och evenemangshelhet om ansvarsfull design.

14.3–23.9.2012
MARCO POLO – mannen och myten
Esbo stadsmuseum KAMU presenterar en internationell utställning med en imponerande samling historiska föremål och konstverk, som berättar om Marco Polos världsbild och resor. Samlingen härstammar i huvudsak från olika museer i Venedig och Rom.

4.5.2012–31.3.2013
Stilfullt i tiden
Specialutställningen på Finlands urmuseum fokuserar på klockors formspråk och de stilinriktningar som påverkat dessa.

20.3.2012-10.2.2013
Goda, onda och lustiga leksaker
Specialutställningen på Finlands leksaksmuseum Hevosenkenkä berättar om hur man planerat och tillverkat leksaker samt vilka förändringar som skett i dem. På museet ställs designleksaker ut sida vid sida med barns käraste leksaker ända sedan 1910-talet.

Upplysningar:
EMMA: museidirektör Markku Valkonen, tfn 09 8165 7519, informationschef Leena Joutsenniemi, tfn 09 8164 0544
Röhsska museet: museidirektör Ted Hesselbom, tfn +46 31 368 31 55, mediaansvarig Birgitta Wåhlander tfn  +46 31 368 31 53
BMW: marknadsföringschef Roope Lahti, BMW Group Suomi, 0400 886 078
Futuro-huset: producent Marko Home, tfn 040 556 0546, Lea Rintala puh. 046  - 877 1952