FEM PRISBELÖNTA FORMGIVARE PÅ EMMAS SOMMARUTSTÄLLNING | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

FEM PRISBELÖNTA FORMGIVARE PÅ EMMAS SOMMARUTSTÄLLNING

09.07.2012

Utställningen Nordisk design idag 2012 (11.7–16.9.2012) presenterar arbeten av fem nordiska formgivare och designgrupper: möbler, lampor, tekniska apparater, mode samt videor om deras produktion. Norway Says,  Steinunn Sigurðardóttir, Harri Koskinen, Front  och Henrik Vibskov har alla under de fem senaste åren vunnit ett av världens största designpriser, Torsten och Wanja Söderbergs pris.

Utställningen representerar dagens nordiska formgivning på jakt efter en ny identitet och inriktning. Efter ett halvt sekel av internationella framgångar ifrågasätts och omförhandlas traditionerna.

Prisvinnarna prövar fördomsfritt på nya tekniker och utforskar särskilt den digitala teknikens möjligheter i formgivningen. Resultatet är överraskande tillämpningar som bryter med invanda tänkesätt. Det lekfulla och det avantgardistiska greppet är också en väsentlig del av dagens design.

Som en motvikt till den livsviktiga inriktningen på det internationella hämtar formgivarna inspiration också från sitt lands natur och formgivningstradition och från folktradition och hantverk. Den nordiska funktionalismen och en enkel, estetisk form kombineras med nya material, nya arbetssätt och nya arbetsmiljöer. Samtidigt utvidgas formgivningen som begrepp.

Utställningen ingår i programmet för World Design Capital Helsinki 2012-året och har genomförts med stöd av Svenska kulturfonden i samarbete med Röhsska museet i Sverige.

Pressbilder:
Lösenord till mappen lehdistökuvat: emmamuseum

Upplysningar:
Museidirektör Markku Valkonen, EMMA, 050 599 6811
Museidirektör Ted Hesselbom, Röhsska museet, +46 (0)31 368 3155

Prisjuryn för Torsten och Wanja Söderbergs pris motiverar sina val av vinnare så här:
2007 Norway Says, Norge
Torbjørn Anderssen, Andreas Engesvik, Espen Voll (gruppen arbetar inte längre ihop)
“Trion har utvecklat sitt formspråk i spänningen mellan strikt reduktion och minimal form och en lek med mjuka, sensuella och organiska former.”

2008 Steinunn  Sigurðardóttir, Island
“Efter att ha verkat i flera kända modehus har Steinunn Sigurðardóttir sedan 2000 lett en egen verksamhet från Reykjavik med stor internationell framgång. Hennes formgivning visar på en gedigen erfarenhet med en hög modegrad och finslipad kvalitetskänsla. Kollektionerna vittnar också om högtstående skräddarkunskap och materialkännedom."

2009 Harri Koskinen, Finland
”Harri Koskinen är en av de formgivare som nu lyser starkast i arbetet på att föra den nordiska designtraditionen vidare. Hans stora och breda produktion har ett unikt, stramt och konsekvent genomfört formspråk  med tydlig nordisk förankring i kraven på god funktion, formens enkelhet och materialval."

2010 Front , Sverige
Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken, Anna Lindgren
"Innovation och nyskapelse är några av kriterierna för priset. Dessa kriterier har varit extra betydande vid nämndens val av årets pristagare... Fronts design har ofta skapats i samverkan med flera olika kompletterande kompetenser, som hantverkarens och industriproducentens, men också med mer oväntade kompetenser som magikerns eller historikerns."

2011 Henrik Vibskov, Danmark
”Henrik Vibskov har länge levererat modedesign med god funktion för en ung krävande publik och skapat formgivning för industriproduktion till en internationell marknad. Henrik Vibskov är med sina modevisningar och fria projekt en betydelsefull avantgardist inom modeindustrin. Med musik, installationer och performance skapar han med stor konstnärlig säkerhet."

Torsten och Wanja Söderbergs pris
Torsten och Wanja Söderbergs pris för formgivnings- och konsthantverksbranschen har delats ut sedan 1994. Röhsska museet i Göteborg ansvarar för att priset årligen tilldelas en aktivt verksam nordisk formgivare eller konsthantverkare.

Priset instiftades 1992 av Torsten Söderbergs Stiftelse och Ragnar Söderbergs stiftelse. Båda stiftelserna hör till Sverige främsta stödjare av forskning och utveckling. Bröderna Torsten (1894–1960) och Ragnar (1900–1974) Söderberg utförde sitt livsverk i Sveriges största partiaffär för järnvaror (Söderberg & Haak), Torsten i Göteborg och Ragnar i Stockholm.

Torstens maka Wanja, född Aminoff (1899–1982), är den andra donatorn för Torsten Söderbergs stiftelse. Paret Torsten och Wanja Söderbergs nära relation till Röhsska museet fick sin början redan på 1930 -talet. Torsten Söderberg verkade bl.a. som ordförande för museets styrelse 1950–60.

Torsten och Wanja Söderbergs pris utdelades första gången den 4 november 1994 på Torsten Söderbergs 100-årsdag. Priset utdelas fortsättningsvis på hans födelsedag. Prissumman är för närvarande 1 000 000 kronor (ca 110 000 euro).