Italian futurism and Sophie Calle | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Italian futurism and Sophie Calle

01.03.2012
Den nya konsten – fart, fara, framåtanda
Italiensk futurism 1909–1944
2.3–10.6.2012

Vårens utställning i EMMA presenterar futurismens levnadslopp med 52 konstnärer och 150 verk. Utställningen består av målningar, skisser, skulpturer, föremål och möbler.

Futurismen började med ett manifest som den italienska mångkonstnären Filippo Tommaso Marinetti (1876–1944) publicerade 1909 och kom till sitt slut då Marinetti dog år 1944. Futurismen existerade och influerade främst i Italien, varifrån den spred sig bl.a. till Ryssland, Tyskland och England. Spår av ideologin gick att urskilja i Finland, men ledde inte till mer än ett fåtal experiment.
Futurismen var den första, avantgardistiska rörelsen på 1900-talet som helhetsmässigt förändrade konsten, och dess verkningar var vidsträckta och långtgående. Futurismen spreds inom litteratur, musik, bildkonst, teater, film, formgivning och mode, och avspeglade de politiska svallningarna, industrialiseringen och de kulturella brytningarna i Europa.

I Italien fick futurismen också starka nationalistiska drag. Futuristerna förnekade betydelsen av allt gammalt och strävade efter att skapa en helt ny kultur. Futurismen idealiserade den nya urbana världen; maskiner, buller, fart, rörelse och våld, och föraktade prestationer och ideal från gångna årtionden.

I utställningen på EMMA presenteras 1910-talets anarkistiska och avantgardistiska futurism som påverkade bland annat dadaismen och surrealismen. Utställningen visar också mellankrigstidens andra period av futurism, som hämtade nya synvinklar bland annat från aeropittura, vyer som kan ses från flygplan.

Till utställningen hör en bred publikation som är skriven av italienska forskare i futurism och av museichef Markku Valkonen från Finland.

Utställningens verk kommer främst från privata samlare via den italienska föreningen Futur-ism. Andra som lånat ut sina verk är bl.a. Galleria d’Arte Moderna di Roma Capitale, Museo Civico di Palazzo della Penna, Perugia och Estorick Collection, London.

Anförande i samband med utställningen:
7.3 kl. 18 museichef för EMMA Markku Valkonen: "Italian futurismi, vauhti ja vimma". På finska.

24–25.3 Evenemanget FANTASI för barn
Också det årliga barnevenemanget hålls i futurismens anda. Utställningscentret WeeGee förvandlas till en fantasistad där verkligheten är tokrolig. I programmet ingår bl.a. Rudiroks beatboxingverkstad samt poliserna Maltti och Valtti från Pikkukakkonen.

Sophie Calle
Take Care of Yourself
2.3–10.6.2012

Den andra av vårens utställningar på EMMA är Sophie Calles omfattande installation Take Care of Yourself, där det ingår videor, textpaneler och fotografier. Temat för verket är ett e-postbrev som Calle fick av sin pojkvän "X". Han avslutade parets förhållande med ett brev som slutade med orden ”Take care of yourself”.

Calle skickade brevet till 107 kvinnor inom olika livsområden - konstnärer, författare, vetenskapskvinnor - och bad dem hjälpa henne förstå brevet. Verket bygger på den mångfald av svar där kvinnorna analyserar och tolkar brevet och hjälper Calle att "ta hand om sig själv". Resultatet är tolkningar som är både rörande och humoristiska. Tillsammans bildar de en imponerande installation av brev, musikverk, teckningar, sång och dans.

Verkets franska originalversion Prenez soin de vous var en av höjdpunkterna på Venedigbiennalen år 2007.

Konceptkonstnären Sophie Calle (f. 1953) är en av Frankrikes internationellt mest kända moderna konstnärer. Typiskt för Calles verk är att hon skapar fiktiva historier av både sitt eget och andras liv. Verken har ofta människans identitet och intimitet som tema.

Utställningen är förverkligad i samarbete med AIA Productions (APC+AIA/ARTER) som producerat den.

Anförande i samband med utställningen:
4.4 kl. 18 FD Annamari Vänskä och konsthistoriker Riikka Stewen: Take Care of Yourself. På finska.

Upplysningar:
museidirektör Markku Valkonen, EMMA, tfn 09 8165 7519 (futurism)
intendent Päivi Talasmaa, EMMA, tfn 09 8165 7513 (Calle)
chef för konstfostran och kundrelationer Nana Salin, tfn 09 8165 7538 (publikarbete)