Bryk & Wirkkala -visningslager och utställningar | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Bryk & Wirkkala -visningslager och utställningar

17.11.2017 till 31.12.2020

EMMA, Esbo stad och Tapio Wirkkala Rut Bryk Stiftelsen har öppnat av Rut Bryks och Tapio Wirkkalas unika samlingar och arkiv. Samlingen visas i ett visningslager. Det nya utrymmet som nämndes till Aukiovisar också tillfälliga utställningar av design.

Lokalen för visningslagret och de tillfälliga utställningarna ritades av Johanna Brummer och Heini-Emilia Saari (Studio Wanderlust).

I EMMAs visningslager får publiken tillgång till samlingen och arkivet som innehåller över 5 000 föremål, modeller, ritningar, teckningar, skisser, prototyper och fotografier. De omfattar material om Tapio Wirkkalas och Rut Bryks konstnärskap och karriär samt fotografier från parets resor och livshändelser. Visningslagret har tre dimensioner: de konkreta föremålen i rummet, digitala innehåll som visas i rummet och webbinnehåll som är tillgängligt överallt.

Johanna Brummer och Heini-Emilia Saari från Studio Wanderlust kommenterar projektet så här:

”Aukio är ur programperspektiv ett oerhört intressant koncept. I visningslagret blir det möjligt att visa upp Bryks och Wirkkalas livsverk sida vid sida med museets kärnfunktioner, som arkivering och konservering. Ett viktigt arkitektoniskt element är en upphängningsvägg som avskiljer ett utrymme för tillfälliga utställningar mitt i visningslagret. Väggen utgör ett mångsidigt fästunderlag , ett slags levande ’musealt arbetsbord’.

För oss designer är det viktigt att vi i samarbete med EMMA kan skapa lokallösningar som kan anpassas efter arbetsmetoderna och innehållen. Samtidigt känns det fint att medverka i ett projekt där vi från vågkammen får utforska nya sätt för ett museum att visa upp sig som en kulturinstitution. Ett dylikt design- och konstarkiv med anknytande funktioner är ett unikt och högaktuellt projekt för en arkitekt.”

Programmet i rummet för tillfälliga utställningar fokuserar på nutida och multidisciplinär design och skapar växelverkan mellan modern och nutida design. Den första tillfälliga utställningen sammanställs av designer Harri Koskinen som kurator. Utställningen STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective presenterar Tapio Wirkkalas liv och verk genom en nutida designers och Wirkkalas kollegas ögon. Utställningen STILL / LIFE visas till 22 april 2018.

Läs mera om utställningen STILL / LIFE, och Tapio Wirkkala Rut Bryk Stiftelsens samlingar.