Katja Tukiainen dekorerade EMMAs julgran | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Katja Tukiainen dekorerade EMMAs julgran

25.11.2009

Pressmeddelande 25.11.2009

Katja Tukiainen: Hyvät HyssykätKuusi, 2009.
Katja Tukiainen: Granen Hyvät Hyssykät, 2009

Bildkonstnär Katja Tukiainen dekorerade konstmuseet EMMAs julgran. Utställningscentret WeeGees alla museer har en egen julgran i huvudentrén, dekorerad enligt smak och tycke.

Tukiainen, som ser sig som en julmänniska, nöjde sig inte med att bara dekorera granen utan gjorde ett offentligt konstverk av den, en tredimensionell målning. Granen domineras av en egenartad flickfigur med stort huvud, en figur som är vanlig i Tukiainens konst. Man får känslan av att huvudet drar åt sig granen.

• Huvudet föddes ur det som är huvudsaken på julgranen, stjärnan, säger Tukiainen.
  • Tillsvidare har jag gjort tredimensionell konst där jag tagit t.ex. hela galleriutrymmet i besittning, så att jag själv är inne i målningen. Det här är första gången jag gör en tredimensionell målning på det här omvända sättet, funderar Tukiainen, men minns sedan att man kan se in i figurens huvud: där syns en stjärnhimmel.

Tukiainens figur "Hyvät hyssykät" fortsätter sin odyssé i EMMA under hösten 2010, då konstnären förverkligar en målningsinstallation som kommer att fylla hela verkstaden Ilme. Arbetet handlar om en flicka som vuxit sig för stor. Med installationen vill man väcka frågor om kvinnors och flickors, barns och vuxnas roller samt om när vi vuxit oss för stora för saker, eller om det alls är möjligt.

Pressbilder: www.emma.museum/press

Mer information om höstens installation: ansvarig museilektor Nana Salin, 050-4616780, nana.salin@espoo.fi