Rut Bryk & Tapio Wirkkala | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Rut Bryk & Tapio Wirkkala

Ultima Thule
Det konstnärliga arvet efter Rut Bryk (1916-1999) och Tapio Wirkkala (1915-1985) förvaltas av Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryk som grundades 2003. Stiftelsen och EMMA har ingått ett depositionsavtal genom vilket EMMA förvaltar över 3 000 föremål som ägs av stiftelsen, inklusive konstverk, konsthantverk, prototyper och arkivmaterial.

Även internationellt sett är den deponerade samlingen en sällsynt samling av konst och design av det internationellt berömda konstnärsparet. I Wirkkalakabinettet i WeeGee-husets entréhall visas permanent ett urval ur samlingen.

Läs mera

Konstsamlingen kom till när konstnärsparets arvingar Sami och Maaria Wirkkala beslöt att grunda en stiftelse för arvet efter föräldrarna. Föremålen som stiftelsen äger kommer huvudsakligen från föräldrarnas privata samling.
Tapio Wirkkala vann Iittala glasbruks formgivningstävling 1946 och fick samtidigt anställning vid fabriken. Utöver med glas arbetade han med trä, porslin, metall och plast. Han verkade också som utställningsarkitekt och grafisk designer. Från mitten av 1960-talet designade han även glas för det italienska glasbruket Venini och porslin för tyska Rosenthal. I hemlandet arbetade han bland annat för företag som Ahlström, Airam och Kultakeskus.

Tapio Wirkkala & Rut Bryk

Rut Bryk var utbildad till grafiker men största delen av hennes produktion finns inom keramikkonsten där hon var en av de största nydanarna. Hennes specialitet var keramiska plattor, till en början med ett mer linjetecknande grepp som med årtiondena utvecklades till mångsidig hantering av färgytor. På 1960-talet började hon skapa stora väggreliefer av små, tredimensionella keramikplattor och avancerade småningom mot allt mer arkitektoniska strukturer. Rut Bryk designade också tyger samt bildmotiv för maken Tapio Wirkkalas kärl.