Saastamoinen-stiftelsens verk visas i EMMA | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Anna Tuori
Pekka Jylhä
Pauno Pohjolainen
Saastamoinenstiftelsens konstsamling införlivades med EMMAs samlingar genom en deponering när museet grundades. Ursprunget till samlingen som idag omfattar 2 500 verk är konstverk som en industrisläkt i Kuopio anskaffade för sitt hem. Cirka 150 verk ur samlingen visas permanent på EMMA.

Saastamoinenstiftelsens konstsamling erbjuder ett mångsidigt tvärsnitt av den finländska målarkonsten från början av 1900-talet fram till vår tid. Förutom inhemsk konst började man i slutet av 1980-talet köpa även internationell konst, främst från Europa. I den permanenta utställningen visas exempel av kända mästare inom nutidskonsten, som Antony Gormley, Mimmo Paladino och Tony Cragg.

Konstverk uppifrån:

Hans-Christian Berg: Tankelyft i vakuum, 2001, rostfritt stål /
Visuell virvel - Oljiga färger - Ornament VI, 2010, laserskuren akrylskiva, reflekterande hinna

Anna Tuori: God natt, farväl, 2008, olja på skiva

Pekka Jylhä: Grotta på stranden av en ö, 2013, kristaller, målad aluminium, ljus

Pauno Pohjolainen: Hovnarr, 2009, kombinerad teknik på trä

Läs mera

Saastamoinenstiftelsens samling började som en industrisläkts privata samling i Kuopio. År 1968 grundade Liisa och Osmo P. Karttunen Saastamoinenstiftelsen som en allmän kulturstiftelse i syfte att utveckla och ställa ut konstsamlingen. Samlingen förvarades i Kuopio konstmuseum från 1980 till millennieskiftet då den flyttades till Esbo.

Saastamoinenstiftelsens konstsamling bjuder speciellt på ett tvärsnitt av 1900-talets finländska konst. Den innehåller gott om exempel på expressionistisk konst, ända från Novembergruppen, och omfattande helheter av bland annat Tyko Sallinen, Marcus Collin och Anton Lindforss. Den mer sentida expressionismen representeras av bland annat Åke Mattas, Unto Koistinen, Aimo Kanerva och Rafael Wardi.

Rafael Wardi: Äpplen, 1972, olja på duk.
Rafael Wardi: Äpplen, 1972, olja på duk

Tuomas von Boehm: Stilleben, 1948, olja på duk.
Tuomas von Boehm: Stilleben, 1948, olja på duk

Framstående 1950-talsnamn i samlingen är till exempel Tuomas von Boehm, Erik Granfelt, Anitra Lucander och Tapani Raittila. Bland konstnärerna i Novembergruppen på 1960-talet bör nämnas skulptörerna Laila Pullinen, Mauno Hartman och Kain Tapper och målarna Reino Hietanen, Kimmo Kaivanto, Ahti Lavonen och Ulla Rantanen.

Den nyaste delen i samlingen omfattar helheter på flera hundra verk vardera, i dessa ingår verk från de traditionella konstgenrerna som foto- och videokonst, ljus- och ljudkonst, konceptkonst, assemblage och installationer av framstående finländska konstnärer.
Anskaffningen av internationell, främst europeisk konst inleddes 1988, mer systematiskt 1997, i syfte att skapa en högkvalitativ och personlig helhet med utländsk konst.

Mimmo Paladino: Bronze Head, 1998, brons.
Mimmo Paladino: Bronze Head, 1998, brons