Birger Kaipiainen på EMMA: första retrospektiv om en extraordinär konstnär på över 20 år | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

18.06.2013

Den 19 juni öppnas utställningen En extraordinär estet / Birger Kaipiainens keramiska fantasier på EMMA. Kaipiainen, känd för bland annat serien Paratiisi och tapeten Kiurujen yö, var en viktig aktör i den finländska moderna designens världserövring enligt utställningskurator, docent Harri Kalha.

Den omfattande utställningen med unika föremål på EMMA är den första separatutställningen av Kaipiainens arbeten på över 20 år. I samband med utställningen ger EMMA tillsammans med Finska litteratursällskapet ut en digert illustrerad bok av Kalha som är den första djuplodningen av Kaipiainens konst.

Som konstnär blandade Birger Kaipiainen olika stilar på ett sätt som fortfarande väcker frågor. Hans originella, hemlighetsfulla bildvärld väckte förtjusning redan bland hans samtida, men samtidigt ställde sig förespråkarna av modern design avvisande mot det överdådiga bildspråket. I bildkonstkretsar väckte de dekorativa elementen förvåning. Men i dag hittar keramikkonstnärer sin inspiration i ornamentiken, formgivarna i färgerna och konstnärerna i tematik ”à la Kaipiainen”.

”På 2010-talet är Kaipiainen aktuellare än någonsin tidigare. På utställningen som sammanställts av Harri Kalha öppnas Kaipiainens originella produktion för dagens betraktare i ett helt nytt ljus som ger en rättvisare bild av konstnären. Kaipiainens värld finns runt omkring oss, den är en del av nuet”, konstaterar museichef Pilvi Kalhama.

En speciell konstnär kräver en speciell utställning. Utställningsarkitekturen på EMMA som planerats av formgivare Ilkka Suppanen presenterar design på ett nytt och fräscht sätt. Även den iver som olika aktörer visade i samarbetet inför utställningen säger något om Kaipiainens komplexitet och hållbara attraktionskraft. Tapetfabriken Pihlgren & Ritola lanserar också en färgversion av Kaipiainens tapet Kiurujen yö. Pihlgren & Ritola, Arabia och Woodnotes har dessutom sponsrat utställningen för att förverkliga Suppanens vision.

Birger Kaipiainen föddes 1915 i Björneborg, men flyttade till Helsingfors som barn. Sjutton år gammal började han på Konstindustriskolan som ordinarie elev. Han studerade tillsammans med många andra stora namn inom design. Efter studierna arbetade Kaipiainen ett halvt sekel på konstavdelningen vid Arabia, där han fick förverkliga sina visioner utan krav från den industriella produktionen. Karriären på Arabia avbröts endast av en fyra år lång period på svenska Rörstrand på 1950-talet. Kaipainen fick uppmärksamhet både i Finland och ute i världen. Han fick Grand Prix i Milano 1951 och Montreal 1967. I Finland fick han Pro Finlandia-medaljen 1963 och professorstitel 1977.

Kaipiainen tog inte bara intryck av naturens mångfald utan också av konsthistoriska epoker och klassisk keramik. Han älskade musik, opera, balett och fester. Det viktigaste var att motarbeta tristessen. I samband med en 60-årsintervju konstaterade han: ”Fantasin kostar ingenting. Den har inga gränser, och ingen kan beordra den att stanna upp.”

En extraordinär estet / Birger Kaipiainens keramiska fantasier på EMMA 19.6.2013–12.1.2014. Utställningen har sammanställts av docent Harri Kalha, och de arbeten som visas är unika föremål från Kyösti Kakkonens, Designmuseets, Helsingfors konstmuseets och Ateneums samlingar samt privata samlingar. Formgivare Ilkka Suppanen står bakom utställningsarkitekturen. I samband med utställningen ger EMMA och Finska Litteratursällskapet ut en bok om Birger Kaipiainen. EMMAs program omfattar samtidskonst och modern konst samt design.

EMMA arrangerar också annat program i anslutning till utställningen. Programmet omfattar bland annat en eftermiddag för samlare under Helsinki Design Week och ett besök på Arabia där dagens konstnärer berättar om sin arbetsmiljö. Dokumentärfilmaren Tina Cavén gör ett nytt personporträtt av Kaipiainen som har premiär på utomhusvisningen på WeeGee i samband med Espoo Ciné på konstens kväll 22.8.

ARRANGEMANG

Ytterligare information om utställningen:
Pilvi Kalhama, museichef, EMMA, pilvi.kalhama@espoo.fi, tfn 09 8168 4603.

Intervjuer, kontakt och övrig information för medier: marknadsförings- och kommunikationschef Tatu Malmström, tatu.malmstrom@espoo.fi, tfn 043 825 0021.