TE! Te, konst och keramik från Kina | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

TE! Te, konst och keramik från Kina

08.10.2008 till 11.01.2009

"Hellre en dag utan mat än en dag utan te” – lyder ett kinesiskt ordspråk. I Kina har det under flera tusen års tid uppstått en hel kultur som kretsar kring teet och i landet finner man idag världens största urval av tesorter. Utställningen TE! presenterar den gamla tekulturen med hjälp av serviser och kärl, föremål, målningsrullar och teet självt. Utställningens äldsta föremål är en närapå 2000 år gammal tekanna från tiden för Han-dynastin (25-220 e.Kr), de nyaste är från början av 1900-talet. I EMMA-shopen säljs flera olika sorter av kinesiskt te, något som inte ofta finns att fås i Finland. Utställningen har förverkligats i samarbete med Kinas Temuseum och Tianjing-museet.

Teetä, taidetta ja keramiikkaa Kiinasta

Plock ur programmet på utställningen TE!

lö 25.10 kl. 12–15 Seminarium om det kinesiska teet

Dep.Dir. Guo Ya min och Cur. Zhang jia, China National Tea Museum och Ass.Cur. Wu ling, Tianjing Museum

15.11.2008 kl. 16–20 Kinesisk kultur för unga!

Ett gemensamt kvällsprogram för unga finländare och kineser. Arrangörer är EMMA, kulturförvaltningen och ungdomsförvaltningen i Esbo samt CSSA.

Den kinesiska tekulturens skatter – guidningar med olika teman, den kinesiska matkulturen – demonstrationer och provkök. I verkstäderna får besökarna bland annat pröva på kalligrafi.

Teeseremonia