Ole Kandelin 1920-1947 | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Ole Kandelin 1920-1947

10.08.2008 till 11.01.2009

Ole Kandelin (1920-1947), som dog redan som 26-åring i lungtuberkulos, hann på åtta år genomgå en sensationell konstnärlig utveckling. På den korta tiden åstadkom han en konsthistoriskt viktig produktion som sträcker sig från en karakteristisk surrealism till den sista tidens fullständigt abstrakta uttryck. Utställningen presenterar en exceptionell konstnär och fighter, en modernist som var den första finländaren som konsekvent övergick till den abstrakta konsten. Ända sedan barndomen tecknade och målade Ole Kandelin ständigt – också i det militära och under sin sjukdom. Utställningens 120 målningar samt teckningar, skisser, akvareller och fotografier vittnar om en genialisk och självmedveten konstnär som inte lät sig nedslås av livets törnar.

Ole Kandelin ja kihlattunsa Vuokko

Ole Kandelin och Vuokko