Juhani Harris utställning och dramaföreställningar kompletterar EMMAs höst | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

Juhani Harris utställning och dramaföreställningar kompletterar EMMAs höst

10.11.2011

I Saastamoinenstiftelsens utställningslokal Salen öppnas 11.11.11 utställningen Världen i en kappsäck – Assemblage av Juhani Harri. På utställningen visas ca 70 verk som ger en heltäckande bild av konstnärens hela karriär från 1960-talet till 2000-talet.

Juhani Harri (1939–2003) (ursprungligen Juhani Sakari Wirtanen) föddes i en prästfamilj i Vasa. Han ville först bli ornitolog, men blev sedan intresserad av konst och inledde studier vid Fria konstskolan efter att ha flyttat till Helsingfors i början av 1960-talet. Den socialt utåtriktade och livlige Harri fann snabbt sin väg till konstkretsarna i Helsingfors.

Harri var en banbrytare inom finländsk föremålskonst. I hans nyrealistiska verk väcktes vardagliga, övergivna föremål och naturmaterial till nytt liv. Till exempel en trasig violin har förlorat sin betydelse som musikinstrument, men föremålets formspråk lever vidare. Harri letade inte målmedvetet särskilda föremål för sina verk, utan han kände att de måste hittas. Ett föremål var i sig en impuls till ett nytt assemblage, ett berättande konstverk.

Från 1964 började Harri bygga in sina collage i skåp som han stängde med glasskivor så det blev egna världar. Skåpet blev en installation – ett sceniskt rum. Skåpen kunde vara olika slags lådor eller bottnen till en resväska. Utställningens namn Världen i en kappsäck hänvisar också till Harris karakteristiska sätt att skapa konst, men också till resandet, ett tema som var viktigt för honom. Han var alltid fascinerad av vägar, eftersom de bär spår av vandrare från det förflutna.

Utställningen är sammanställd av Saastamoinenstiftelsens konstsamling och Björneborgs konstmuseums depositionsamling, och kompletterad med några verk ur EMMAs konstsamling och privata samlingar. Till utställningen hör en bok Juhani Harri utgiven av Saastamoinenstiftelsen. Boken innehåller en artikel ”Krafternas jämvikt” av essäisten och filosofen Antti Nylén, samt en illustrerad verkförteckning.

Till utställningen anknyter också Teater Hevosenkenkäs dramaföreställningar för barn, Mustasulka ja merimies. Föreställningarna visas i utställningslokalen, mitt bland Harris verk. Pjäsen uppförs av två skådespelare. Duvan Mustasulka tar barnen på en fantasiresa tillsammans med en sjöman som har seglat på de sju haven. Föreställningarna räcker ca 30 minuter och de lämpar sig för barn över 3 år. De visas från november till februari, vardagar för daghemsgrupper och veckoslut för familjer. På grund av föreställningarna öppnas utställningen Världen i en kappsäck lör–sön 12–13.11 kl. 13.

Utställningen visas till 17.3.2013.