EMMA visar konst av Hans Rosenström i Hagalund under Helsingfors festspel | EMMA – Esbo moderna konstmuseum

EMMA visar konst av Hans Rosenström i Hagalund under Helsingfors festspel

17.08.2017

Hans Rosenström + Stormglas: Off Seasons
17.8–3.9.2017 Utanför Utställningscentret WeeGee, Hagalund, Esbo

EMMA – Esbo moderna konstmuseum deltar i Helsingfors festspel med det nyligen anskaffade konstverket Off Seasons. Allmänheten kan uppleva verket gratis i skulpturparken utanför Utställningscentret WeeGee där det står i dialog med de omgivande ljuden och miljön.

Off Seasons består av kompositioner, strukturer och växter som tillsammans ger upphov till en intensiv, multisensorisk och spatial upplevelse där besökarna kan trivas och njuta av omgivningen.

Ljudinstallationen Off Seasons är ett samarbete mellan bildkonstnären Hans Rosenström och den danska konstnärsduon Stormglas (Andreas Borregaard och Mikkel Sørensen).

Verket bjuder på fyra tolkningar av årstidstemat av de nordiska nutidskompositörerna Rasmus Zwicki, Fredrik Österling, Sunleif Rasmussen och Martin Rane Bauck. Stormglas valde kompositörerna som var och en tog valde en årstid som utgångspunkt för sin komposition. Det enda kriteriet som Stormglas ställde var att kompositionen skulle vara en kvintett. Hans Rosenströmin bearbetade ljudbandet för Off Seasons på basis av kompositionerna.

”Årstiderna är ett mycket vanligt tema inom klassisk musik, det bäst kända verket är självfallet De fyra årstiderna av Vivaldi. Jag rörde ihop årstiderna till ett verk, kanske med den underliggande frågan om hur oberoende av årstiderna vi försöker vara”, säger Hans Rosenström.

Det musikaliska elementet i verket består av fem instrument – elbas, dragspel, violin, piano och kontrabas – samt ljud av andetag som spelas upp i var sin högtalare. Ljudbandets längd är cirka 30 minuter och det spelas upp i en kontinuerlig loop. Off Seasons var ursprungligen ett beställningsverk för konstmässan Chart Art Fair i Danmark, och det har tidigare visats på mässan hösten 2016 på innergården av Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn.

Ljud har alltid spelat en viktig roll i Hans Rosenströms konst. Han har skapat ljudinstallationer för offentliga rum och utställningar runtom i världen. Den permanenta offentliga ljudinstallationen i färjeterminalen på Gärdet i Stockholm associerar till framtiden. På den nyligen avslutade triennialen på ARoS Kunstmuseum i Århus i Danmark hade han ett verk som baserade sig på ruinerna i en målning av Caspar David Friedrich. I Off Seasons har Rosenström tagit fasta på samma teman – hur två motsatta koncept, att bygga och att förfalla, är närvarande i våra liv och vår omgivning.

EMMA har förvärvat Off Seasons som kan visas både inomhus och utomhus, och anpassas enligt plats och omständigheter. Med anpassningsbara, tillfälliga och förnybara konceptkonstverk kan EMMA förnya användningen av museisamlingar och introducera konst även utanför museets fyra väggar.

Varmt välkommen till Off Seasons -konstverkets vernissage torsdagen 17 augusti kl 16–18. EMMA firar med en picknick som är öppen för alla. Man får gärna ta med en filt samt egna delikatesser.

Välkomstord kl 16:30
Pilvi Kalhama, museidirektör, EMMA
Hans Rosenström, bildkonstnär
Topi Lehtipuu, verksahmethsledare, Helsingfors festspel

Hans Rosenströms konstverk visas samtidigt i Helsinki Contemporary galleriet från 11.8.

Pressbilder: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Off+Seasons/
Lösenord: emmamuseum

Henna Paunu, intendent, EMMA
henna.paunu@emma.museum tfn +358 43 824 6354

Intervjuförfrågningar och information:
Iia Palovaara, kommunikationskoordinator, EMMA
iia.palovaara@emma.museum, +358 43 826 8713

EMMA – Esbo moderna konstmuseum är ett av de mest framstående konstmuseerna i Finland. Samlingarna och utställningarna på EMMA i Hagalund i Esbo är profilerade på inhemsk och internationell modernism, nutidskonst och design. EMMAs utställningslokaler är till ytan de största i Finland och finns i det arkitektoniskt storslagna WeeGee-huset, designat av professor Aarno Ruusuvuori. Den stilrena moderna arkitekturen stöder uttrycksfulla presentationen av utställningar ur såväl EMMAs, Saastamoinenstiftelsens och Stiftelsen Tapio Wirkkala Rut Bryks samlingar som tillfälliga utställningar.